Buat Sendiri Kolam Kanvas Lebih MURAH

Kolam Kanvas merupakan antara inovasi penternakan ikan keli yang telah dipelopori dan di inovasikan melalui R&D di Semenanjung Malaysia. Walaupun secara fizikal, kolam kanvas nampak rapuh dan mudah bocor (jika terkena benda tajam atau disebabkan oleh sistem pengairan keluar yang tidak kemas), namun ianya merupakan antara kolam yang agak murah yang boleh dipertimbangkan oleh para penternak.

BAGAIMANA Kolam Kanvas boleh didapati dengan MURAH?

Sebenarnya, para penternak boleh menginovasi dan mengupah pembuatan kolam kanvas dengan pergi sendiri di kedai-kedai membaiki sofa dan meminta mereka membuat kolam kanvas dengan panjang x lebar x tinggi mengikut kehendak penternak. Melalui kaedah ini, para penternak boleh jimat lebih jauh berbanding membeli yang telah siap sedia digunakan. Bayangkan, jika para penternak boleh jimat dalam pembuatan kolam sendiri dan berapa margin untung diperoleh disebabkan oleh kos tetap “kolam” dapat dikurangkan?

Berdasarkan temubual dengan para penternak yang telah menggunakan kaedah membuat sendiri kolam kanvas (melalui upah kepada pekedai sofa), bagi kolam yang berukuran 10 kaki panjang x 4 kaki lebar x 4 kaki tinggi, kos bagi kanvas tidak lebih daripada RM300.00 Bagi rangka untuk mendirikan kolam kanvas, para penternak boleh menggunakan kayu hutan/kayu bulat/apa-apa benda yang dapat menjadi rangka kepada kolam kanvas. Yang penting adalah, kolam kanvas anda dapat berdiri dan dapat menakung air.

Bagi aliran keluar air pula, para penternak boleh buat sendiri dengan membeli “Stop Ball”. Namun begitu, perlu hati-hati kerana jika tersalah pasang, kemungkinan besar kebocoran boleh berlaku.

Yang paling mustahak dalam menternak ikan keli adalah, ada air bertakung untuk ikan keli hidup dan membesar dan yang tidak kurang penting adalah KOS Pembangunan KOLAM yang murah. Melalui kaedah mengupah/membuat di kedai membaiki sofa, KOS bagi membuat Kolam Kanvas dapat dikurangkan dengan banyak.

Selamat berjaya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: