Ternak Keli Dlam Kanvas

Satu program Ternakan Keli Kanvas Biotek telah dilancarkan oleh Pengurus Besar Perintis Agrotech Centre (Perintis), Hilmy Hamzah bersempena Kursus Keli Kanvas Komersial di Pusat Belia Antarabangsa, Cheras, Kuala Lumpur, baru-baru ini.
Pelancaran ternakan keli kanvas bioteknologi bertujuan membantu menangani krisis makanan dunia dan negara yang semakin membimbangkan serta memanfaatkan ruang persekitaran rumah bagi memberikan pendapatan sampingan.
Program ternakan keli kanvas tersebut bermula dengan pengambilan 70 orang peserta pertama kursus yang dilatih dan diajar teknik dan kaedah penternakan sebenar menggunakan kanvas.
Penggunaan cecair bioteknologi iaitu Bio-Aqua keluaran Perintis juga didedahkan terbukti dapat membantu tumbesaran ikan dan mengawal mutu air daripada tercemar dan berbau akibat penghasilan ammonia.
Menurut Hilmy, galakan perlu diberikan kepada masyarakat agar mereka turut sama membantu mempertingkatkan pengeluaran ikan air tawar dan sumber protein negara dan pada masa sama dapat menjana pendapatan sampingan.
Ikan keli kanvas bioteknologi kini menjadi rebutan pembeli dan penggemar ikan keli kerana berkualiti tinggi, tidak berbau hanyir, kurang lemak, isi pejal dan paling utama pengguna yakin cara pemberian makanan yang halal dan bersih.
Pengguna sanggup membayar lebih untuk ikan keli kanvas walaupun harga yang ditawarkan lebih tinggi berbanding ikan keli yang tidak dijaga dan dikawal pemakanan dan kebersihan.
Bagi program ini satu pakej khas ditawarkan iaitu dengan harga serendah RM1,700, pembeli akan mendapat satu kanvas berukuran 4 x 15 kaki (jaminan tujuh tahun), 1,000 benih ikan keli bersaiz tiga inci dan satu botol Bio-Aqua lima liter.
Harga pasaran biasa ialah RM2,200 dan penghantaran bagi sekitar Lembah Klang adalah percuma.
Tambah Hilmy lagi, ia bukan pakej pertanian kontrak kerana pengusaha digalakkan dan diajar mendapatkan pasaran setempat kerana kadar keuntungan yang bakal diperoleh lebih tinggi dan lebih lumayan.
Harga ikan keli kanvas bioteknologi sekarang boleh mencecah antara RM5 dan RM7 sekilogram.
Sehingga kini banyak tempahan diperoleh terutamanya daripada koperasi, persatuan dan pengusaha ikan keli.
Dipetik dari Utusan Malaysia Online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: