Ikan keli masak sambal

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 4 ekor ikan keli
  • 4 biji bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 1 biji bawang besar dipotong bulat
  • 2 biji limau kasturi (air asam pun boleh)
  • 1 cm belacan
  • 8 sudu makan cili boh (cili kering yang diblend) bagi yang mau le

Cara-cara

  1. Lumurkan ikan dengan garam and kunyit…perap selama 10 minit
  2. Then…goreng ikan hingga garing
  3. Bawang putih & merah dikisar
  4. Panaskan minyak…tumis bawang yang telah dikisar bersama cili boh…belacan dan bawang besar…tunggu sehingga garing and bawang besar layu
  5. Tunggu sehingga mendidih…masukkan gula…and chicken cube…kalau mau lebih masin boleh lah ditambah sedikit garam…then masukkan ikan tadi…gaul hingga sebati…masukkan perahan air limau…gaul sekali lagi… angkat dan hidangkan

dipetik dari http://www.myresipi.com/top/detail/536

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: