Asam Pedas Ikan Keli

Isi

5-7 Ekor Ikan Keli Hidup
(ikan lain jenama pun boleh) (Resepi ini tidak mengunakan minyak) – sebab ikan keli sudah ada minyak.

Siang Ikan dan potong 2.
Basuh beberapa kali sampai hanyir hilang, guna asam jawa, limau atau tepung gandum.
gerenti hanyir hilang.

Bahan -bahan A

Lengkuas 1 cm
Halia 1 cm
Kunyit Hidup 1 cm
Serai 3 batang
Cili Kering 10-15 batang – kalau nak pedas tambah lebih sikit lah.
Bawang Putih 2 – 3 ulas.
Bawang Merah Besar 1 – 2 biji.

Blender Bahan-bahan A -sampai betul hancur.

Bahan Tambahan.

Asam keping 4 -5 keping.
Daun limau Purut – daun sahaja.
Daum Kesom -daun sahaja
Kalau perlu tomota boleh juga 1-2 biji.
Garam dan (ajinomoto , kalau nak lah)

Cara Memasak.

Masukkan ikan dalam periuk.
Masukkan bahan-bahan A. (sudah di blender).
Tambah Sedikit air.
Panaskan.
Bila Mendidih sikit, tambah sikit air dan jgn terlalu banyak, nanti rasa kureng enakkkkk….

Baru masukkan Bahan – Bahan Tambahan tadi satu persatu.

dipetik dari http://www.mymesra.com.my

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: