Ikan Keli Masak Lemak Cekur

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan keli (sederhana besar) – dipotong menjadi 2 bahagian

Asam jawa atau limau (utk menghilangkan lendir pada badan ikan keli)

Serbuk kunyit & garam

10 biji cili api (ikut suka)

3 biji bawang merah

1 biji bawang putih

Biji Cekur ikut suka, lagi byk lagi sedap rasanya.

4 helai daun limau purut

asam jawa, garam & serbuk perasa (ajinomoto la biasanya) secukupnya

1 mangkuk santan kelapa

Cara menyediakannya:

1. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir.

2. Gaulkan ikan keli dgn kunyit & garam dan kemudian masukkan kedlm periuk yg berisi santan.

3. Cili api, bawang merah, putih & cekur diblend & dimasukkan sekali ke dlm periuk tadi.

4. Tambahkan garam, asam jawa & serbuk kunyit sekiranya perlu juga serbuk perasa.

5. Masukkan daun limau purut & masak di atas api sampai menggelegak.

Note :

Pada sesiapa yang rajin sikit, Ikan keli tersebut di panggang dulu. Dan dimasukkan kedalam kuah sekiranya kuah dah menggelegak. Tak perlu dimasukkan awal2 nanti ikan tu hancur. Cara ni lagi menyelerakan.

dipetik dari http://halaqah.net/v10/index.php?topic=1346.0

One Response to “Ikan Keli Masak Lemak Cekur”

  1. yatisalem Says:

    hi ikan keli! boleh aja tukarbanner..let me know after u posted my banner,,,i will do the same also..thnak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: