Ikan Keli Berlada

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan keli (sederhana besar) – dikelar badannya

Asam jawa atau limau (utk menghilangkan lendir pada badan ikan keli)

Serbuk kunyit & garam

Minyak utk menggoreng

4 biji cili masak (boleh juga ditambah dgn Cili api kalau suka extra pedas)

3 biji bawang merah

2 biji bawang putih

1 labu bawang besar

sedikit halia

asam jawa, gula, garam & serbuk perasa (ajinomoto la biasanya) secukupnya

Cara menyediakannya:

1. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir.

2. Gaulkan ikan keli dgn kunyit & garam dan kemudian digoreng sampai gareng.

3. Blendkan cili masak, bawang merah & putih juga halia. Tumiskan sampai naik bau.

4. Masukkan Air asam jawa, gula, garam & ajinomoto secukupnya.

5. Kalau suka dgn sambal yg agak berkuah tambahkan air & biarkan menggelegak.

6. Masukkan pula bawang besar yg dihiris sampai layu.

7. Akhir sekali masukkan la ikan keli yg dah digoreng & terbalik2kan. Cepat2 la tutup api nanti ikan jadi lembik.

dipetik daripada http://halaqah.net/v10/index.php?topic=1346.0

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: