Ikan Keli Masak Serum

Kiriman: Mastika Hj. Mohd Salih
Sumber: Ibu Mertua

Bahan-Bahan:
Ikan Keli Cili api 13 biji
Bunga Kantan 2 kuntum
Serum tumbuk (buah perah) (ikut citarasa)
Halia – sebesar ibu jari
belacan – sebesar ibu jari
Garam
Gula

Ikan 2 ekor
Cili api (ikut citarasa) ditumbuk lumat bersama serum, garam & gula
Bunga kantan dihiris-hiris kasar

Cara:
Masak di dalam periuk berisi air sebanyak 2 cawan. Adunkan semua ramuan sehingga mendidih dan masukkan ikan keli. Letakkan sedikit garam & gula mengikut citarasa.

Cadangan Hidangan:
Enak dimakan bersama nasi panas

Tambahan:
Buah perah boleh ditemui dipinggir hutan dan perlu dibersih drp. kulit dan dikeringkan sebelum ditumbuk

Credit to http://resepi.mesra.net/Detailed/4885.shtml

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: