Ikan Keli Masak Belanda

BAHAN-BAHAN:
6 ekor ikan keli dicuci dan dibersihkan kemudian dikelar
2 batang serai diketuk
3 keping asam gelugur
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak yang secukupnya untuk menggoreng dan menumis.

BAHAN DIKISAR:
7 biji cili merah
150 gram cili padi
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar

CARA MEMBUAT:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan yang telah dilumurkan dengan garam dan kunyit.
2. Goreng sehingga ia masak atau garing. Tos minyak dan masukkan di dalam pinggan hidangan.
3. Panaskan satu cawan minyak masak dalam kuali dan tumiskan bahan yang telah dikisar, serai dan asam keping.
4. Kacau rata hingga garing dan masukkan gula dan garam secukup rasa.
5. Tuangkan ke atas ikan keli yang telah siap dihidangkan di dalam pinggan hidangan
dan taburkan dengan bawang besar yang telah dihiris nipis.

dipetik dari http://www.mk-portal.org/forum/showthread.php?t=4081

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: